Gazze'nin Yavaş Ölümü - Şifahen Değil Acilen Filistine Yardım Lazım
TürkçeEnglishArabicGerman
Gazze'nin Yavaş Ölümü
Gazze Neresi
Krizin Boyutları
İnsani Sonuçlar
Neler Yapabiliriz?

Gazze'nin Yavaş Ölümü

Tarihindeki ilk demokratik seçimlere sahne olduğu 2006 yılına büyük umutlarla giren Filistin için 2 yıl önceki seçimin sonuçları; istikrar yerine giderek kronikleşen bir krizin ve bugün yaşananların başlangıcı oldu.

Filistinliler, direnişte büyük fedakârlığına şahit oldukları Hamas’ı iktidara taşıyıp siyasal bir liderlik rolü verirken, düşman gördüğü bir grubun iktidara gelmesi İsrail’i, Batılı destekçilerini ve bazı Arap ülkelerini oldukça sarsmıştı. Uzlaşma arayışı yerine, ilk andan itibaren Hamas hükümeti ile ilişkilerini kesen söz konusu taraflar, bununla yetinmeyerek hükümet yerine muhalefete açık destek vererek, Filistin toplumundaki siyasi farklılığı, bir çatlağa dönüştürme politikasını çıkarlarına daha uygun buldular. 2006 yılından itibaren iktidardaki Hamas’ı kabul etmeme politikasında ısrar eden uluslar arası aktörler, 1,5 yıl boyunca ilişkileri askıya alma, ekonomik ambargo, askeri saldırılar ve el-Fetih’in kontrolündeki Cumhurbaşkanlığı makamını ikinci bir hükümet gibi muhatap alma siyasetinden sonuç almaya çalıştılar. Dışarıdan güçlerin çift başlı bir Filistin seçeneğini pekiştirici yaklaşımları, Filistinli gruplar arasında iç savaşa varan gerilimde katalizör rolü oynadı.

filistin-ambargoduvari.jpg

Dünyanın en kalabalık yerleşimine sahip küçük bir coğrafyasına sıkışıp kalmış, 1,5 milyon insanın 900 bini mültecilerden oluştuğundan, bu durum siyasi ve sosyal çalkantılar için de uygun bir toplumsal alt yapı sağlamaktaydı. Nitekim, 2007 yılı ortalarına gelindiğinde, bir yanda iç kışkırtmalar, bir yanda İsrail’in operasyonları; hedeflenen sonucu getirdi ve Gazze’de Hamas ile Fetih arasında ciddi bir iç çatışma yaşandı. Olaylarda 200’ü aşkın insan hayatını kaybederken, fiili bir durum oluşturan iktidardaki Hamas, milis güçleri eliyle, Fetih’e ait tüm silahlı birimleri tasfiye ederek Gazze’deki yönetimi tamamen kendi kontrolüne aldı. O tarihten itibaren tüm çabasını bu fiili (de facto) durumu yasal (de jure) duruma dönüştürme çabalarına yoğunlaştırdıysa da, Gazze bölgesi bu kez kapsamlı bir kuşatma ile karşılaştı. Uluslar arası camia tarafından tüm ekonomik ve siyasi baskı mekanizmaları harekete geçirildi ve Gazze için zorlu bir dönem başladı.

16 Mayıs 2007 Çarşamba

Neyi merak ediyorsanız, cevabı burada...

* Osman Özsoy                     yazaramesaj@gmail.com


Bugünlerde ülke gündemi ile ilgili neyi merak ediyorsanız, aşağıda sonuçlarına yer vereceğim araştırmada yanıtı bulabileceksiniz. Ama öncelikle, son günlerde haberlere sıkça konu olan çeşitli kamuoyu araştırmalarıyla ilgili bir noktanın altını çizmek gerekiyor.


Yapılan tüm araştırmalar, bugünün fotoğrafını veriyor. Yani 2 ay sonra bir vatandaş ortaya çıkıp, "İyi ama Mayıs ayındaki ankette durum böyle değildi" demesi gerçekçi değil. Aslında iyi bir araştırma ile bu konudaki farklılıklar da tespit edilebilir. Keşke fırsat olsa da aynı deneklerle bir daha görüşülebilse ve eğer varsa içlerinde parti tercihini değiştirenler veya bugünlerde kararsız iken sandık yaklaştığında kararını verenlerin bu yönelişlerinde nelerin etkili olduğu tespit edilebilse. Bence çok yararlı olurdu. Hatta bu seçmen reflekslerini tespit açısından bir bakıma ihtiyaç da...


Sizleri daha baştan sıkmamak için araştırmanın künyesine yazının sonudan yer vereceğim. Şimdi hemen, araştırmalarına oldukça güvendiğim GENAR Araştırma firmasının "Partiler 22 Temmuz Yarışına Nereden Başlıyor" başlıklı Türkiye Siyasi Gündem Araştırması'ndan derlediğim verilere geçelim.


Gül mü Baykal mı?


Cumhurbaşkanını halkın seçmesi durumunda, eğer ikinci tura Abdullah Gül ve Deniz Baykal kalırsa, Abdullah Gül, Baykal'ın %22'sine karşılık %51'lik destek alacak görünüyor. Bu duruma göre Baykal sadece sol seçmenlerden oy alırken, Abdullah Gül'ün merkez sağ partilerden de oy alacağı sonucu ortaya çıkıyor. Bu veriler aynı zamanda, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde DYP ve Anavatan'ın Gül'e karşı takındığı tutumun kendi parti tabanlarında çok da onaylanmamış olabileceği gibi bir sonuca da götürmesi ihtimal dahilinde. Fikir beyan etmeyenleri saklı tutarsak, %23'lük bir kitlenin her iki isme de sıcak bakmadığı görülüyor.


Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananlarla ilgili olarak, hükümetin, genelkurmay başkanlığının, CHP'nin, DYP'nin, ANAP'ın, üniversitelerin ve medyanın tavırları ile alakalı olarak Türk toplumu sayılanlardan hiç birinin tavrını olumlamamaktadır. Bu sonuçlar bize, Türk halkının gerilim istemediğini gösteriyor.


Solda lider arayışı...


Türk toplumuna göre birleşik solun liderliğinde sivrilen isim, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül. Baykal ve Sarıgül başa güreşiyorlar. Ancak Baykal'ın yıllardır CHP'nin lideri olduğu düşünüldüğünde, Sarıgül'ün onun yerine talip en güçlü aday olduğu sonucu ortaya çıkıyor.


Tablo şöyle: Deniz Baykal %13.9, Mustafa Sarıgül %13.3, Ahmet Necdet Sezer %10.7, Zeki Sezer %7.7, Hikmet Çetin %4.9, Erdal İnönü %3.2.


İlginç olan veri ise, toplumun yaklaşık yarısının (%45'inin) solda ne olup bittiği ile hiç ilgilenmediğini söylemesi.


Öncelikli sorun...


Türk toplumunun birincil sorunu: İşsizlik.


Türk toplumunun %40'ının temel gündemi işsizlik iken, yüzde 19'u ise ekonomi diye cevap vermiş. Bu durumda toplamda yaklaşık %60'lık bir kesim Türkiye'nin öncelikli sorunu olarak ekonomiyi görmektedir. Öyle anlaşılıyor ki, halkın gündemi ile toplum mühendislerinin gündemi arasında büyük farklar var. Sizler son 1 aydır gündem belirleyen kişi veya kurumların ülkenin bu temel sorununa iilişkin yeni bir yaklaşım veya çözüm önerisi getirdiğini hiç duydunuz mu?


Yolsuzluklar, eğitim, demokrasi, rejim tehlikesi, cumhurbaşkanlığı gibi konular da Türk toplumu açısından sorun olarak görülmekle beraber, ikincil sorunlar olarak değerlendirilmektedir.


Bugünkü tablo 2 partili Meclis'i işaret ediyor?


22 Temmuz 2007'de yapılacak olan Milletvekilliği Genel Seçim yarışına partiler bu hafta itibariyle şu oy oranlarıyla başlamış durumdalar:


AK Parti %43.9, CHP-DSP %21.5, DYP-ANAP (DP): %9.0, MHP: %7.3, GENÇ PARTİ:%6.7, DTP:%6.1, SAADET PARTİSİ:%1.8, DİĞER:%3.8


AK Parti seçim yarışında bugün itibariyle önde görünüyor. 2 ayı aşkın bir kampanya sürecinde bu tabloda elbette değişmeler olacaktır.


Ancak, DTP'nin bağımsız adaylarla seçime gireceğini dikkate alındığında parlamento (muhtemel ki en az) 3 partili olacaktır. Diğer taraftan DP'nin %10'u aşma potansiyeli taşıdığı görülmektedir. MHP ve Genç Parti, barajı zorlayan bir trend içindedirler. Seçim sürecinde atacakları stratejik adımlar barajla olan ilişkilerini belirleyecektir.


Kararsızlar iki partide toplanıyor?


Kendilerine en yakın gördükleri parti sorulduğunda yaklaşık %15'lik kararsız kitlenin yarıdan fazlası yine kararsız durumda kalıyor. Diğerlerinin ağırlıklı olarak AK Parti ve CHP'ye kaydığı görülüyor.


Tatilde kim gider sandığa?


22 temmuzda sandığa gitmeyeceğini söyleyenlerin oranı sadece %6. %17.7'lik bir kitle ise seçim nedeniyle tatilini bozmayı düşünmüyor. Doğrusu bu büyük bir rakam. Tatile rağmen sandığa gideceğini söyleyenlerde AKP seçmenleri 1., DYP-Anavatan seçmenleri 2. sırada.


Vatandaş rejim tehlikede söylemini benimsemiyor. Ancak, bir kısım tereddütleri de yok değil. %54 rejim tehlikede değildir derken, %38 rejim tehlikede cevaı veriyor. Deneklerin %8'i ise bu konuda fikir sahibi değil.


Türkiye'nin öncelikli sorunlarının sorgulandığı soruda, rejimin tehlikede olduğunu söyleyenler %4 iken, hatırlamalı soruda bu oran %38'e yükselmektedir. Bu veriler, bu anlamda yapılan propagandanın seçmen nezdinde karşılığının oluştuğunu göstermektedir.


www.genar.com.tr adresinden araştırmanın detaylı sonuçlarına ve künyesine ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Atatürk'ün Amerikaya yaptığı konuşma...

hasenat

KUR'AN-I KERİM ARAŞTIRMA VE İNCELEME PROGRAMI ......

Mükemmel bir Kur'an-ı   Kerim araştırma ve   inceleme programı. Arapça metin, 22 meal, 4 fihrist.
Arapça ve Türkçe gelişmiş arama seçenekleri, ayetleri derleme ve sonradan okuma, metin editörü, alfabetik sıralama, kullanıcı tarafından belirlenebilir renklendirme, geliştirilmiş program özellikleri. Tıklayın indirin... Tamamen ücretsiz...

cepMeal.gif