Gazze'nin Yavaş Ölümü - Şifahen Değil Acilen Filistine Yardım Lazım
TürkçeEnglishArabicGerman
Gazze'nin Yavaş Ölümü
Gazze Neresi
Krizin Boyutları
İnsani Sonuçlar
Neler Yapabiliriz?

Gazze'nin Yavaş Ölümü

Tarihindeki ilk demokratik seçimlere sahne olduğu 2006 yılına büyük umutlarla giren Filistin için 2 yıl önceki seçimin sonuçları; istikrar yerine giderek kronikleşen bir krizin ve bugün yaşananların başlangıcı oldu.

Filistinliler, direnişte büyük fedakârlığına şahit oldukları Hamas’ı iktidara taşıyıp siyasal bir liderlik rolü verirken, düşman gördüğü bir grubun iktidara gelmesi İsrail’i, Batılı destekçilerini ve bazı Arap ülkelerini oldukça sarsmıştı. Uzlaşma arayışı yerine, ilk andan itibaren Hamas hükümeti ile ilişkilerini kesen söz konusu taraflar, bununla yetinmeyerek hükümet yerine muhalefete açık destek vererek, Filistin toplumundaki siyasi farklılığı, bir çatlağa dönüştürme politikasını çıkarlarına daha uygun buldular. 2006 yılından itibaren iktidardaki Hamas’ı kabul etmeme politikasında ısrar eden uluslar arası aktörler, 1,5 yıl boyunca ilişkileri askıya alma, ekonomik ambargo, askeri saldırılar ve el-Fetih’in kontrolündeki Cumhurbaşkanlığı makamını ikinci bir hükümet gibi muhatap alma siyasetinden sonuç almaya çalıştılar. Dışarıdan güçlerin çift başlı bir Filistin seçeneğini pekiştirici yaklaşımları, Filistinli gruplar arasında iç savaşa varan gerilimde katalizör rolü oynadı.

filistin-ambargoduvari.jpg

Dünyanın en kalabalık yerleşimine sahip küçük bir coğrafyasına sıkışıp kalmış, 1,5 milyon insanın 900 bini mültecilerden oluştuğundan, bu durum siyasi ve sosyal çalkantılar için de uygun bir toplumsal alt yapı sağlamaktaydı. Nitekim, 2007 yılı ortalarına gelindiğinde, bir yanda iç kışkırtmalar, bir yanda İsrail’in operasyonları; hedeflenen sonucu getirdi ve Gazze’de Hamas ile Fetih arasında ciddi bir iç çatışma yaşandı. Olaylarda 200’ü aşkın insan hayatını kaybederken, fiili bir durum oluşturan iktidardaki Hamas, milis güçleri eliyle, Fetih’e ait tüm silahlı birimleri tasfiye ederek Gazze’deki yönetimi tamamen kendi kontrolüne aldı. O tarihten itibaren tüm çabasını bu fiili (de facto) durumu yasal (de jure) duruma dönüştürme çabalarına yoğunlaştırdıysa da, Gazze bölgesi bu kez kapsamlı bir kuşatma ile karşılaştı. Uluslar arası camia tarafından tüm ekonomik ve siyasi baskı mekanizmaları harekete geçirildi ve Gazze için zorlu bir dönem başladı.

30 Mayıs 2007 Çarşamba

Çiller DYP'yi Kaptı

Mehmet Ağar'ın ekibi geç kalınca, Çiller'in ekibi Doğru Yol Partisi'ni kaptı. Çiller'in yakın kurmaylarından Turhan Güven olayı şöyle anlattı...

Seçimlere Demokrat Parti (DP) çatısı altında girebilmek için ismini değiştiren DYP'nin başına gelmeyen kalmadı. Önce DP adı, belediye işçisine kaptırıldı.

Sorun, Cemal Şen adlı işçinin geri adım atmasıyla çözüldü. Demokrat Parti eski Genel Başkanı Yaşar Aydın, eski Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Nevruz Sınacı ve Ağar'a karşı genel başkan adayı olan Hikmet Tekbudak'ın açtığı davalar ise sürüyor. DYP yönetimi önceki gün yeni bir sürprizle daha karşılaştı. Mehmet Ağar'ın ekibi elini yavaş tutunca Tansu Çiller'e yakınlığı ile bilinen "muhalif" isimler pazar günü kapanan DYP'yi yeniden kurdu. Anavatan Partisi ise tedbirini aldı. 2 Haziran'da DP'ye katılmak için kapanacak olan Anavatan Partisi'nin yöneticileri, iki ayrı parti kurarak isim hakkını kaptırmamaya çalışacak.

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı sıkıntıya sokan gelişme önceki gün yaşandı. Pazar günü DYP'nin ismini DP olarak değiştiren Ağar, bir gün sonra acı bir sürprizle karşılaştı. Çoğunluğu ilçe başkanı gibi teşkilat mensuplarından oluşan 32 isim İçişleri Bakanlığı'na başvurarak DYP'yi yeniden kurdu. Bu projeyi Tansu Çiller'e en yakın isimlerden biri olan eski grup başkan vekili Turhan Güven yürütüyor. Ağar'ı sert bir dille eleştiren Güven, "Baktık kapatıyorlar, biz de açtık. Mehmet Ağar, DYP adını beğenmedi, ortada bıraktı. Pazartesi Mehmet Bey'in ekibi de kurmak için gelmiş; ama geç kalmışlar." dedi.

Güven, milletvekili aday listelerinin açıklanacağı 4 Haziran'dan sonra DYP'ye büyük katılım olacağını iddia etti. Bu tarihten sonra kongreyi toplayarak DYP'yi canlandıracaklarını ifade eden Güven, "düz ova siyaseti"ne izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Kulislerde, DYP'nin 22 Temmuz sonrası siyasete döneceği söylenen eski Başbakan Tansu Çiller'e hazırlık amacıyla kurulduğu öne sürülüyor. Güven, bu iddiaları kabul etmezken, "DYP kurulurken Tansu Hanım'la görüşülmedi. Ancak, kuranlar Çiller'i tanır ve sever." ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Atatürk'ün Amerikaya yaptığı konuşma...

hasenat

KUR'AN-I KERİM ARAŞTIRMA VE İNCELEME PROGRAMI ......

Mükemmel bir Kur'an-ı   Kerim araştırma ve   inceleme programı. Arapça metin, 22 meal, 4 fihrist.
Arapça ve Türkçe gelişmiş arama seçenekleri, ayetleri derleme ve sonradan okuma, metin editörü, alfabetik sıralama, kullanıcı tarafından belirlenebilir renklendirme, geliştirilmiş program özellikleri. Tıklayın indirin... Tamamen ücretsiz...

cepMeal.gif