Gazze'nin Yavaş Ölümü - Şifahen Değil Acilen Filistine Yardım Lazım
TürkçeEnglishArabicGerman
Gazze'nin Yavaş Ölümü
Gazze Neresi
Krizin Boyutları
İnsani Sonuçlar
Neler Yapabiliriz?

Gazze'nin Yavaş Ölümü

Tarihindeki ilk demokratik seçimlere sahne olduğu 2006 yılına büyük umutlarla giren Filistin için 2 yıl önceki seçimin sonuçları; istikrar yerine giderek kronikleşen bir krizin ve bugün yaşananların başlangıcı oldu.

Filistinliler, direnişte büyük fedakârlığına şahit oldukları Hamas’ı iktidara taşıyıp siyasal bir liderlik rolü verirken, düşman gördüğü bir grubun iktidara gelmesi İsrail’i, Batılı destekçilerini ve bazı Arap ülkelerini oldukça sarsmıştı. Uzlaşma arayışı yerine, ilk andan itibaren Hamas hükümeti ile ilişkilerini kesen söz konusu taraflar, bununla yetinmeyerek hükümet yerine muhalefete açık destek vererek, Filistin toplumundaki siyasi farklılığı, bir çatlağa dönüştürme politikasını çıkarlarına daha uygun buldular. 2006 yılından itibaren iktidardaki Hamas’ı kabul etmeme politikasında ısrar eden uluslar arası aktörler, 1,5 yıl boyunca ilişkileri askıya alma, ekonomik ambargo, askeri saldırılar ve el-Fetih’in kontrolündeki Cumhurbaşkanlığı makamını ikinci bir hükümet gibi muhatap alma siyasetinden sonuç almaya çalıştılar. Dışarıdan güçlerin çift başlı bir Filistin seçeneğini pekiştirici yaklaşımları, Filistinli gruplar arasında iç savaşa varan gerilimde katalizör rolü oynadı.

filistin-ambargoduvari.jpg

Dünyanın en kalabalık yerleşimine sahip küçük bir coğrafyasına sıkışıp kalmış, 1,5 milyon insanın 900 bini mültecilerden oluştuğundan, bu durum siyasi ve sosyal çalkantılar için de uygun bir toplumsal alt yapı sağlamaktaydı. Nitekim, 2007 yılı ortalarına gelindiğinde, bir yanda iç kışkırtmalar, bir yanda İsrail’in operasyonları; hedeflenen sonucu getirdi ve Gazze’de Hamas ile Fetih arasında ciddi bir iç çatışma yaşandı. Olaylarda 200’ü aşkın insan hayatını kaybederken, fiili bir durum oluşturan iktidardaki Hamas, milis güçleri eliyle, Fetih’e ait tüm silahlı birimleri tasfiye ederek Gazze’deki yönetimi tamamen kendi kontrolüne aldı. O tarihten itibaren tüm çabasını bu fiili (de facto) durumu yasal (de jure) duruma dönüştürme çabalarına yoğunlaştırdıysa da, Gazze bölgesi bu kez kapsamlı bir kuşatma ile karşılaştı. Uluslar arası camia tarafından tüm ekonomik ve siyasi baskı mekanizmaları harekete geçirildi ve Gazze için zorlu bir dönem başladı.

30 Nisan 2007 Pazartesi

Siyasetin UTANCI!!!

Siyasetin UTANCI!!!
Yaptığı basın toplantısında 'Anayasa Mahkemesi eğer itirazı kabul etmesse Türkiye daha da kötü bir sürece gider' diyen BAYKAL, postal yalamaya devam ediyor! Sırtını cuntaya dayıyor!!
Baykal, 1 saat süren basın toplantısında Anayasa Mahkemesi'ne gönderdikleri 1. oturuma itiraz dilekçesini yorumladı!

Baykal açıklamasında 'Anayasa Mahkemesi eğer itirazımızı kabul etmesse, Türkiye daha da kötü bir sürece gider' diyerek demokrasi suçu işledi...



Baykal mahkemeyi resmen tehdit etti!

CHP lideri Deniz Baykal açıklamasında şunları söyledi:

Türkiye bir kriz ortamının eşiğine gelmiş bulunmaktadır. Türkiye uzun süredir görmediği kriz tablosu ile karşı karşıyadır. Bunun nedenin altında neler yattığı ortadadır.

TBMM üçte iki çoğunluğa rağmen seçimi sonuçlandıramıyor. Çok geniş kitlelere uzanan mitingler düzenleniyor. Bunun bir sebebi olmalıdır.

Bu sadece cumhurbaşkanlığı seçiminin bir sonucu değildir. Türkiye'de var olan sorunun temelinde AKP iktidarının 4.5 yıldır düzeltecek uygulamaların içine girmemesidir. Hükümet kendisi ile ilgili kaygıları gideremedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik AKP'nin bakışı yanlıştır. AKP'nin iç ideolojileri doğrultusunda bir cumhurbaşkanı arayışı yanlış olmuştur. AKP Türkiye'yi çatışma ortamına sürükleyen bir yöntem uyguladı.

AKP, cumhurbaşkanlığı seçimini kendi mutfağının bir iç işi olatak görmüştür. Dayatma uygulanmıştır. Muhalefetle istişare parlamento ile işbirliği sergilenmemiştir.

AKP üç iç çekirdeği ile ilgili bir aday belirlemiştir. Biz bu süreçte uzlaşı içinde bir tavır sergilemeye çalıştık. Fakat biz önerilerimizi kabul ettiremedik.

Biz daha önce seçimlerin mutlaka 4 yıl içinde yapılması gerektiğini ifade etmiştik. Ancak o zaman buna hiç kimse ilgi göstermedi. Şimdi görüyorum ki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce bir milletvekili seçimi yapılması konusunda toplumun bütün kesimlerinin düşüncesi vardır.

Hukukçularımızın ortaya attığı 367 konusunu siyaseten savunucusu olarak kaygılarımızı ilettik. Bu da yok sayıldı.

5'inci yılını doldurmuş bir iktidarın cumhurbaşkanını seçme dayatması bugünkü durumu ortaya çıkarmıştır. Sayın Başbakan kendisi cumhurbaşkanı olmak istedi olmadı. Kendi emrinde olan birisini getirmek istedi olmadı. Sonra milli görüş çizgisinde birini seçtirmek istedi. Ona da toplum karşı çıkmıştır. Türkiye çok tehlikeli bir çatışma ortmına sürüklenmiştir.

Yapılacak şey basittir. Bundan sonraki süreci belirleyecek en önemli konu Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karardır. Buradan seçim olması yönünde bir karar çıkarsa bu geçici krizi bir süre rahatlatacaktır. Mahkeme böyle bir karar alırsa parlamentonun görevine devam etmesi sözkonusu değildir. Yapılması gereken şey en kısa sürede seçim kararı alarak seçime gidilmesi olacaktır. Buna göre bir seçim takvimi kendisini gösterecektir.

Bütün çevreler aslında bu parlamonto cumhurbaşkanını seçmesin yeni parlamento cumhurbaşkanını seçsin demektedir. Keşke bu daha önce anlaşılsaydı da bu günlere gelinmeseydi.

Parlamentodaki etkin güç gücünü yanlış kullandı. Anayasa Mahkemesi 367'ye gerek yok derse ülke çatışmaya sürüklenecektir. Çözüm için erken seçim çok önemlidir. Erken seçimin kendisi bizatihi çözüm değildir. Çözüm ülkeyi krize sürükleyen siyasi yapıyı değiştirmektir. Biz milli görüş çizgisinin değiştirilmesi için hükümeti uyardık.

Hiç yorum yok:

Atatürk'ün Amerikaya yaptığı konuşma...

hasenat

KUR'AN-I KERİM ARAŞTIRMA VE İNCELEME PROGRAMI ......

Mükemmel bir Kur'an-ı   Kerim araştırma ve   inceleme programı. Arapça metin, 22 meal, 4 fihrist.
Arapça ve Türkçe gelişmiş arama seçenekleri, ayetleri derleme ve sonradan okuma, metin editörü, alfabetik sıralama, kullanıcı tarafından belirlenebilir renklendirme, geliştirilmiş program özellikleri. Tıklayın indirin... Tamamen ücretsiz...

cepMeal.gif