Gazze'nin Yavaş Ölümü - Şifahen Değil Acilen Filistine Yardım Lazım
TürkçeEnglishArabicGerman
Gazze'nin Yavaş Ölümü
Gazze Neresi
Krizin Boyutları
İnsani Sonuçlar
Neler Yapabiliriz?

Gazze'nin Yavaş Ölümü

Tarihindeki ilk demokratik seçimlere sahne olduğu 2006 yılına büyük umutlarla giren Filistin için 2 yıl önceki seçimin sonuçları; istikrar yerine giderek kronikleşen bir krizin ve bugün yaşananların başlangıcı oldu.

Filistinliler, direnişte büyük fedakârlığına şahit oldukları Hamas’ı iktidara taşıyıp siyasal bir liderlik rolü verirken, düşman gördüğü bir grubun iktidara gelmesi İsrail’i, Batılı destekçilerini ve bazı Arap ülkelerini oldukça sarsmıştı. Uzlaşma arayışı yerine, ilk andan itibaren Hamas hükümeti ile ilişkilerini kesen söz konusu taraflar, bununla yetinmeyerek hükümet yerine muhalefete açık destek vererek, Filistin toplumundaki siyasi farklılığı, bir çatlağa dönüştürme politikasını çıkarlarına daha uygun buldular. 2006 yılından itibaren iktidardaki Hamas’ı kabul etmeme politikasında ısrar eden uluslar arası aktörler, 1,5 yıl boyunca ilişkileri askıya alma, ekonomik ambargo, askeri saldırılar ve el-Fetih’in kontrolündeki Cumhurbaşkanlığı makamını ikinci bir hükümet gibi muhatap alma siyasetinden sonuç almaya çalıştılar. Dışarıdan güçlerin çift başlı bir Filistin seçeneğini pekiştirici yaklaşımları, Filistinli gruplar arasında iç savaşa varan gerilimde katalizör rolü oynadı.

filistin-ambargoduvari.jpg

Dünyanın en kalabalık yerleşimine sahip küçük bir coğrafyasına sıkışıp kalmış, 1,5 milyon insanın 900 bini mültecilerden oluştuğundan, bu durum siyasi ve sosyal çalkantılar için de uygun bir toplumsal alt yapı sağlamaktaydı. Nitekim, 2007 yılı ortalarına gelindiğinde, bir yanda iç kışkırtmalar, bir yanda İsrail’in operasyonları; hedeflenen sonucu getirdi ve Gazze’de Hamas ile Fetih arasında ciddi bir iç çatışma yaşandı. Olaylarda 200’ü aşkın insan hayatını kaybederken, fiili bir durum oluşturan iktidardaki Hamas, milis güçleri eliyle, Fetih’e ait tüm silahlı birimleri tasfiye ederek Gazze’deki yönetimi tamamen kendi kontrolüne aldı. O tarihten itibaren tüm çabasını bu fiili (de facto) durumu yasal (de jure) duruma dönüştürme çabalarına yoğunlaştırdıysa da, Gazze bölgesi bu kez kapsamlı bir kuşatma ile karşılaştı. Uluslar arası camia tarafından tüm ekonomik ve siyasi baskı mekanizmaları harekete geçirildi ve Gazze için zorlu bir dönem başladı.

30 Nisan 2007 Pazartesi

Bir sonraki tavşanı görelim!

Taha Kıvanç

Bir sonraki tavşanı görelim
Bir kanalda karşılaştığım eski siyasetçilerden Hüsamettin Cindoruk'a, reklâm arasında, 'Bu akşam da şapkanızdan tavşan çıkacak mı?' diye sordum, olumsuzca başını salladı.
Aaa, bir de ne göreyim, söz sırası kendisine geldiğinde, bir değil iki tavşan birden çıkarıverdi: Başbakanın aday adını açıklaması sonrası Ak Parti milletvekillerinin ayağa kalkıp alkışlaması grup kararı sayılırmış… Abdullah Gül adaylığını kendisi koymuş, oysa cumhurbaşkanı olacak kişi başkaları tarafından aday gösterilirmiş…
İki savın da yanlışlığı programda belli oldu, ama Hüsamettin Bey şapkasından iki tavşan çıkardığı için mutluydu…
Benim şu sıralarda cevabını müthiş merak ettiğim soru şu: Anayasanın ve TBMM İçtüzüğünün cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili maddelerini kotaranlar, daha en baştan, 'Zamanı geldiğinde kullanırız' düşüncesiyle mi oturum açılırken 367 üyenin hazır bulunması gerektiğini düşündürecek biçimde kaleme aldılar o maddeleri? Yoksa vaktiyle mâsumâne düşüncelerle kaleme alınmış bir metinden o anlam şimdi mi çıkartılıyor?
'Sabih Kanadoğlu cezacıdır, anayasa hukuku onun alanı değildir' dedi bir bilen ve ekledi: 'Aldığım duyum doğruysa, onun dikkatini bu konuya çeken, bayağı yukarılardan bir isimmiş…' 367 konusunu gündeme ilk taşıyan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından emekli Sabih Kanadoğlu'ydu… Anayasa hukuku kitaplarında onun yorumunu destekleyen bir yaklaşım yok; tek bir hukukçu kitabının ilk baskısında böyle bir yorum yapmış, o da 1980 öncesi dönemle ilgili… Sizin anlayacağınız, seçimi tıkayan '367 şart' yorumu taze bir hukukî mütalaa…
Devletimizin ne kadar güçlü olduğunu hep birlikte bir kez daha görüyoruz… At alıştığı sahibinden başkası sırtına binmek isterse huysuzlanır, yerinde duramaz ve üstündekini kabul etmez ya; bizim devlet de öyle işte, alıştığından biraz farklı biri cumhurbaşkanı olacak diye olmadık huysuzluklar yapıyor…
İlgilidir ilgisizdir bilemem elbette, ama bir başka alana daha yayılıyor huysuzluk… Aday açıklandığı gün adamın biri İstanbul'dan gelip YÖK Başkanını öldürmeye kalktı. YÖK binasını Dingo'nun ahırı sanıyor olmalı ki, elinde silâhıyla içeri girmeye kalkıştığı görüntüsü güvenlik kameraları tarafından tespit edildi, altı saat sonra da enselendi adam… Peki de sonra tam üç saat boyunca o eylemden neden kimsenin haberi olmadı?
'Haberi olmuştur da duyurmak istememiştir polis' dediğimde, bir haber televizyonu yönetmeni, 'Yanılıyorsun' tepkisini verdi. Haberi ekrana ilk onlar taşımış, dakika geçmemiş, Ankara Emniyeti'nden arayıp olayla ilgili bilgi edinmeye çalışmışlar… Polisin üç saat boyu haberdar olmadığı polisiye bir olay…
Bu tür olayların olduğu akşamlar, Kanal-7 'Haber Saati'ne çıktığımda yüzümün kızardığını sizler de fark ediyorsunuzdur. Erhan Çelik, bana dönüp, 'Sizin çok önceden beklediğinizi söylediğiniz türden bir olay, değil mi?' diye sorduğunda kızarıyor yüzüm… Evet, aylar öncesinden başlayarak, hem de kimbilir kaç kez, 'Cumhurbaşkanlığı seçimine giden yolda rahatsız edici olaylarla, kışkırtıcı eylemlerle karşılaşılacak, siyasî suikastlar, saldırılar yaşanacak' dedim, yazdım da… Çok mu olağanüstü bir öngörüde bulundum, kehanet sayılacak bir söz mü bu söylediğim? Hayır…
Tek tesellim, bu işleri kim/ler yapıyorsa, ellerindeki 'profesyonel suikastçı' stokunun tükenmiş olması… YÖK'e saldıran adam ve arkadaşları her şeyi ellerine yüzlerine bulaştırdılar işte… Adam YÖK kapısından içeri giremeyeceğini anlayınca acemice havaya ateş edip kaçtı; hem de kapıdaki korumalara bile 'suikast' amacıyla oraya geldiğini belli etme fırsatı bulamadan… Onları oraya gönderenler, ses çıkmayınca, ortalığı ayağa kaldırmakta üç saat geciktiler…
Bu yazıya oturduğumda 'Genelkurmay'a meczup saldırısı' haberi gözüme ilişti. Bu da gecikmeli bir haber; eylem önceki akşam gerçekleştiği halde, ajans dün sabahın erken saatlerinde servise koymuş:
'Meczup olduğu belirtilen bir kişi, Genelkurmay Başkanlığı karargâhına demir parmaklıkları aşarak girmek istedi. (..) Genelkurmay Başkanlığı'nın Başbakanlık tarafındaki demirli parmaklıklarını aşarak bahçeye giren bir meczup güvenlik tarafından enterne edilerek polise teslim edildi. Nöbetçiler tarafından etkisiz hale getirilen ve silahı bulunmayan saldırganın, eylemini, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın karargâhtan çıkışından yarım saat önce, saat 17.30 civarında, gerçekleştirdiği öğrenildi. Ayağında ayakkabıları bulunmayan şahsın elinde bir mektup bulunduğu belirtildi.'
Baldırı çıplak meczuplar ve işsiz-güçsüz amatörler ortalığı ayağa kaldırmak için yeterli değil…
Bir sonraki 'tavşan' lütfen…
Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/?i=4915&y=TahaKivanc

Hiç yorum yok:

Atatürk'ün Amerikaya yaptığı konuşma...

hasenat

KUR'AN-I KERİM ARAŞTIRMA VE İNCELEME PROGRAMI ......

Mükemmel bir Kur'an-ı   Kerim araştırma ve   inceleme programı. Arapça metin, 22 meal, 4 fihrist.
Arapça ve Türkçe gelişmiş arama seçenekleri, ayetleri derleme ve sonradan okuma, metin editörü, alfabetik sıralama, kullanıcı tarafından belirlenebilir renklendirme, geliştirilmiş program özellikleri. Tıklayın indirin... Tamamen ücretsiz...

cepMeal.gif